persoonlijk

‘slaapt jou baby nog niet door?

De vraag die vaak gesteld wordt is ‘ En slaapt hij al door? .. Omdat ik het hebben van een baby niet zwaar vind, maar het slaap ritme (of geen slaapritme) van Milan zo wisselend is weet ik soms even geen raad meer. Daarom schrijf ik een artikel hierover, in de hoop dat ook andere moeders zich hier in herkennen.

 

Slaapritme 0-3 maanden.

Vanaf het moment dat Milan geboren is, sliep hij perfect, of eerder gezegd de hele dag door maar dat is ook normaal voor een baby. We legden hem in zijn slaapnestje in de box zo dat hij kon wennen aan de geluiden en daar door heen te slapen. Dat ging perfect. Na de voeding om 23;00 uur legden we hem de eerste 2 weken bij ons op de kamer in het wiegje, maar hij maakte zoveel geluid dat we hem al snel op zijn eigen kamer lieten slapen.

Tot ongeveer 3 maanden ging dat zo goed. Hij kwam 1 a 2 keer per nacht en dat ging al snel naar 1 keer per nacht voor voeding. Ook begon ik hem in de middag boven in zijn eigen bed neer te leggen om te slapen. Dat ging ook goed hij sliep nog niet heel lang in de middag maar zo kon hij goed wennen.Het enige puntje is wel dat Milan niet zelf in slaap gaat vallen, ik heb alles tot nu toe al geprobeerd en hij raakt overstuur.. dus dan maar wiegen en accepteren dat hij er nog niet klaar voor is. In de middag slaapt hij nu vaak in de kinderwagen, zodat ik hem in slaap kan wiegen en het is denk ik geborgen voor hem, lekker knus, Ik wilde eerst echt dat hij in zijn bedje alleen sliep, maar die hoop heb ik opgegeven ik probeer het nog wel elke dag even maar ik vind het nu ook prima als het niet lukt dan maar lekker in de kinderwagen slapen. Zolang hij zijn slaap elke dag krijgt ben ik tevreden!

 

slaap ritme 3 maanden tot nu.

Vanaf 3 maanden ben ik wel begonnen met een aantal slaapjes vast aan te houden. Nu pas hebben we een beetje een ritme .

Het ritme van milan:

 • 06:30 flesje
 • 09:00/09:30 half uurtje slapen
 • 11:00 fruit
 • 12:00 flesje
 • 13:00 slapen ongeveer 1 a 2 uurtjes ( dit is echt niet te pijlen)
 • 15:30 flesje
 • 17:00 half uur/uur slapen
 • 18:00 groente hapje daarna badje,omkleden
 • 19:00 flesje
 • 20:00 slapen (zo ver dit lukt)
 • 23:00 laatste fles

Dit is bij goede dagen qua slaap, vaak slaapt hij niet precies op dezelfde tijden.

 

Slapen ’s nachts ? 

 

hij slaapt in nacht nog niet door, 3 weken geleden sliep hij in eenkeer 4 dagen wel door, er is echt geen pijl op te trekken. Maar ik denk ook dat het er maar gewoon bijhoort zo lang hij maar niet de hele nacht wakker is. Hij komt niet meer voor een voeding vaak tillen we hem op en dan valt hij weer in slaap.

Maar helaas zijn er ook nachten dat hij niet meer in slaap valt, alles haal ik uit de kast dat hij dan maar gaat slapen, als alles dan nog niet werkt geef ik hem toch maar voeding. Ik hoorde ook vaak dat je dan zijn dag ritme moet veranderen, en zijn slaapjes moet verschuiven. Maar een baby van 5 maanden heeft nog niet eens vaste slaapjes (vaste tijden) ik ben al blij als hij wat gaat slapen, nee ik denk niet dat dat de oplossing is. Het inbakeren deden we tot 5 weken geleden, sinds hij zelf kan omdraaien vind ik het gewoon gevaarlijker in een inbaker slaapzak. Ook heb ik geprobeerd hem te laten slapen in zijn nestje maar die is toch wel te klein geworden.

 

 

Slapen met doorkomende tandjes en een sprongetje? 

Eigenlijk mag ik niet klagen hoor! maar het is soms pittig vooral als ik de 2 weken alleen ben en hij heeft net een sprongetje of zoals nu het geval is zijn tandjes komen door! De afgelopen week was hij zo veel aan het huilen en wilde eigenlijk alleen maar bij me slapen. Eerst kon ik niets ontdekken , geen verhoging en overdag was hij vrijwel blij maar dat is hij meestal wel. Tot een paar dagen geleden kreeg hij toch symptomen van doorkomende tandjes. Hij had wat verhoging en een bult wat heel erg rood was op zijn tandvlees en het lijkt wel alsof zijn tandvlees helemaal strak staat. Na veel lieve tips op Instagram rade veel mensen mij Dentinox aan . Nu 2 nachten verder met Dentinox en hij komt gelukkig maar 1 keertje , vaak is dat even knuffelen en wiegen en dan slaapt hij weer, dus ik kan wel zeggen dat het helpt! 

 

 

Alles is een fase.

Iedereen heeft zo wel zijn eigen ritme en niets is verkeerd of heel erg goed. En je hebt gewoon heel erg geluk met een baby die al na een paar maanden doorslaapt. Ik ben het gaan accepteren dat hij nog een keertje in de nacht komt, en dat zijn middag slaapjes nog niet top zijn. Zie het als en fase, zoals eigenlijk alles bij een baby, ze zijn nog zo in de groei en ik denk persoonlijk dat we allemaal wel heel veel verwachten van een klein mensje. Eerst 9 maanden warm en veilig in je buik en dan na 3 maanden moeten ze ineens al van alles zelf kunnen? Bij mij helpt het echt te accepteren en minder naar anderen luisteren en vooral niet vergelijken met andere baby’s, ieder kindje is anders en dat is maar goed ook! 

liefs Heike 

1 thought on “‘slaapt jou baby nog niet door?

 1. Mooi verwoord Heike. Het is zeker een stukje acceptatie.

  Als je als moeder zijnde elke dag moet vechten tegen het natuurlijke ritme van je baby, dan raken jullie beiden gefrustreerd en ben je nog verder verwijderd van je idealen. Je doet het super goed door te accepteren dat hij niet altijd doorslaapt en dat hij geen vast ritme heeft qua slaapjes en moeilijk in zijn bedje slaapt overdag. Je speelt daar handig op in door hem in de kinderwagen te laten slapen, dat hij toch zijn rust krijgt. Slaap is slaap. Zo lang Milan het er goed op doet is het prima toch? Blije baby, blije mama!

  Kenza slaapt na bijna twee jaar nog steeds naast ons in bed en wordt nog steeds minimaal één keer per nacht wakker. Vervelend, ja best wel soms. Maar aan de andere kant… De kleine poppemie heeft het blijkbaar nog nodig om een slokje melk bij me te drinken of even gesust of geknuffeld te worden ’s nachts. Ik voldoe graag aan haar basisbehoeften, of het nu binnen het ‘boekje’ past of niet. Geen kind is hetzelfde en dat jij als mama je kind volgt is prachtig toch? Ik vind het prima zo, de dikke wallen onder mijn ogen… ach, so be it. En bij jou is dat niet anders. Je bent een top mama! Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *